moodymanndjkicks

Flera artister

Moodymann DJ-Kicks (2016)

Samlingsskiva

!K7 K7327LP

8/10

DJ-Kicks har gett ut DJ-mixar sedan 1995 med stora namn som Carl Craig, Four Tet, Chromeo, Hot Chip, Photek, Maya Jane Coles och många fler. Moodymanns bidrag är den 52a i ordningen. Den digitala versionen levereras mixad som ett långt set som vanligt  (spotify) och vinylutgåvan kommer som sig bör i låtarnas fulla prakt. Moodymann själv beskriver sin mix som att det ska kännas som att ta en biltur genom Detroit, vilket han helt klart lyckas med. Av förklarliga skäl kunde man inte pressa upp alla låtar på den 30 spår långa mixen på vinyl då det skulle behövts en box för att paketera allt på ett någorlunda vettigt sätt. Det konstiga är däremot valet av låtar. Tex  är många av de bästa spåren inte inkluderade på vinylen som tex Cody Chesnutts Serve This Royalty, Platinum Pied Pipers remix av Rich Medinas Can’t Hold Back, svenska Little Dragons Come Home och Jose Gonzalez Remain, Andrés El ritmo de mi gente, The Fort Knox Fives Uptown Tricks (Rodney Hunter Remix) och Anne Clarks underbara liveversion av Our Darkness. Ingen av dessa finns med på vinylversionen(!). De två tråkigaste valen av låtar Noir & Hazes Around (Solomun Vox) och Beady Belles When My Anger Starts To Cry är däremot med.

11 av 19 av spåren på vinylen är edits av Moodymann. Detta var det främsta skälet till att jag inhandlade denna samling. Moodymann gör inget revolutionerande med låtarna egentligen. Det känns mer som att han har kört igenom låtarna i ett Moodymannfilter. Vad han egentligen har gjort med dom förutom att använda lite effekter vet jag faktiskt inte.

Om jag ska bortse från mina invändningar efter att från början ha hört hans mix via spotify och bara fokuserar på låtarna på skivan så är det faktiskt en riktigt härlig blandning av låtar för den öppne lyssnaren. Den magnifika soulpärlan Where Will You Be med Yaw är värd sin vikt i guld.  Danny Browns polare Dopehead levererar smutsig Detroitrap som man bara vill dö för och Tirogos raritet Disco Maniac bidrar med energisk Nigeriansk disco. Däremellan bjuds vi på själful house, robotfunk samt baleariska och jazziga toner. Det borde kännas som att denna samling spretar åt en massa håll, men oavsett om det är låtar du kan hitta i 10kronorsbacken eller får betala en halv månadslön för så är det kvalitet rakt igenom och det är det som binder ihop denna samlingsskiva som trots sina brister är fruktansvärt bra.

Advertisements