difference

Difference

High Fly (Poporompompo) (1979)

Producent: Jean-Claude Ako

CBS 83853

9/10

Difference är ett sådant obskyrt band som det är svårt att hitta någon information om. Jag antar att man måste ha varit med när det begav sig för att veta något av verkligt intresse. Det enda som jag riktigt kan relatera till är att Allan Goldberg aka Fabio Ricci som mixat två av spåren spelat cello med Bob James och att keyboardisten Jean-Claude Naimro jobbat en del med Manu Dibango. Difference var ett franskt band som endast släppte ett album, men jag tycker att det här albumet gott och väl räcker för att skriva in dem i discons historiebok.

Titellåten från albumet var den stora hitten. High Fly (Poporompompo) är en catchig discolåt gjort efter den klassiska discomallen. Inte dålig på något sätt. På spår två däremot händer något, Searchin är en helt fantastisk discodänga. Arrangemanget är riktigt slickt och snyggt, blåset är helt fenomenalt och man vill bara ut på golvet och gå loss. Det är som ett Change i modern-soultappning. Hey Lover är lite mer mellow men även den med ett fantastiskt skönt sound som skulle passa perfekt en varm solig eftermiddag med orgelackord, ett blåsarrangemang från himlen och det där tjutande synthljudet som är så tidstypisk för europeisk musik från den här eran.

B-sidan fortsätter med en annan riktig discodänga, Tell Me. En stort sett instrumentalt spår som driver på och bara manglar. Walkin Same Way är lite mer mellow men helt briljant. Det är en sådan där låt som jag kan tänka mig att man ville haffa en tjej på dansgolvet till. Albumet avslutas med ytterligare en fin discolåt, Shake That Groovy Thing. Allt som allt så är det här ett riktigt gediget discoalbum. En del saker känner man igen så jag skulle inte förvånas över att en del blivit samplat. Det som däremot är den stora behållningen av plattan är de riktigt snygga blåsarrangemangen. För er som gillar disco så är den här plattan ett måste.

Advertisements